„Hîrca piratului. Peisaje dunărene”, autor F.Brunea-Fox, Editura Tineretului, 1957


coperta hirca piratului„Tulcea cultural” vă oferă spre lectură, în cadrul proiectului Călător-cititor prin timp(ul) Tulcei, cofinanțat din bugetul local al municipiului Tulcea,  volumul „Hîrca piratului. Peisaje dunărene”, autor F.Brunea-Fox, publicat în anul 1957. Formatul digital pe care vi-l oferim, îl puteți citi on-line sau descărcându-l (download) pe dispozitivul dvs. electronic. Nu este o formulă ideală de lectură, dar este confortabilă și gratuită. În rândurile următoare, o scurtă prezentare a scriitorului și a a cărții.

Cunoscutul ziarist Filip Brunea-Fox, pe numele său Filip Brauner, s-a născut la Roman, în 18 ianuarie anul 1898, într-o familie de intelectuali evrei. A debutat ca scriitor la Iași în revistele „Versuri și Proză”, pe care o edita Jean Hefter și „Absolutio” ,a lui I. Ludo, inclusiv „Zări senine” La sfârșitul primului război mondial, în 1918, la vârsta de 20 de ani, Filip Brunea-Fox, împreună cu prietenii săi Benjamin Fundoianu, Iosif Ross și Alexandru Philippide, a părăsit Iașiul și a venit la București. Ca ziarist a debutat la ziarul „Arena” din București. Fără studii universitare, dar posesor al unei largi culturi, Brunea Fox dorea în tinerețe să devină poet și s-a apropriat de curentul avangardist și a publicat poezii în publicații reprezentative acestui curent.  S-a remarcat prin reportaje literare ample, în stilul grand reportage-ului francez din anii 1930, aproape întotdeauna acompaniate de fotografii create de Iosif Berman, fotograf care o vreme a lucrat în serviciul Casei Regale. Brunea-Fox fost redactor la ziarele Dimineața (1925-1937) și Adevărul (1932-1937).  După 23 august 1944 și în anii postbelici a lucrat o vreme la buletinul „Îndrumătorul cultural” și a colaborat la „Adevărul” și „Jurnalul de dimineață”, „România liberă”,„Scînteia”, la revistele Viața românească, Flacăra, „Răspântia” (a lui I. Ludo), „Viața militară”, „La Roumanie d’aujourd’hui” , „Veac nou” etc. A decedat la. 12 iunie 1977, București, la vârsta de 79 de ani. A fost , unul din cei mai cunoscuți reporteri interbelici care, alături de Geo Bogza, a pus bazele reportajului literar românesc, fiind parte, de asemenea, a mișcării de naștere a suprarealismului românesc care s-a desfășurat, în literatura română, pe parcursul perioadei interbelice și a continuat până la finalul anilor 40, atunci când s-a sfârșit sub presiunea instalării regimului socialist-criminal. Mai multe dintre trăsăturile curentului literar au fost reluate în anii 60, 70, însă a fost cenzurat de regimul politic (informații preluate dintr-un articol publicat de Al. Florin Țene).

Volumul „Hârca piratului – peisaje dunărene” a fost pubilcat de „Editura Tineretului” Bucureşti, în anul 1957, în colecţia „Patria noastră”, prima ediţie ediție fiind tipărită într-un tiraj de 12.150 exemplare. Cele 178 de pagini, cuprind trei articole intitulate: „Canarul bea din hîrca piratului (Sulina)!”, „lsaccea – paradisul albinelor” și „Comoara din Celei”. În volum există șaisprezece referiri la orașul Tulcea, dintre care cea mai „consistentă” este o descriere a lui Albert Avramide (botezat în carte Avramică Albert), fiul lui Alexe Avramide, cel care a construit frumoasa casă Avramide, un simbol al culturii tulcene contemporane.

Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s