„Inocentul”, Valentin Șerbu, București, Editura Cartea Romaneasca, 1980

 

inocentul_valentin serbu_coperta

În demersul nostru pentru readucerea scriitorului tulcean Valentin Șerbu în atenția cititorilor, republicăm, în format electronic, volumul „Inocentul”.


„Tulcea cultural” vă oferă spre lectură volumul „Inocentul”, în format digital, pe care îl puteți citi on-line sau descărcându-l (dowload) pe dispozitul dvs. electronic. Nu este o formulă ideală de lectură, dar este confortabilă și gratuită. În rândurile următoare, o scurtă recenzie a cărții.


În ciudata noastră prezentare inversă a publicării cărților lui Valentin Șerbu, romanul „Inocentul” a apărut în anul 1980. Discutând despre ordinea firească a apariției volumelor sale, putem spune că acest roman nu este nici primul, nici ultimul. Dintr-un anumit unghi, îl putem considera ultimul publicat, dar la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea se află un fond de documente Valentin Șerbu, care conține, printre altele, și manuscrisul unui roman, în două volume, intitulat „Cărturarii”. Fiind un autor preponderent de proză scurtă: nuvele și schițe, sau simplu „proze”, cum îi plăcea autorului să le denumească, lectura unui roman, marca Valentin Șerbu, s-a dovedit a fi de-a dreptul o experiență interesantă. Acesta este scris cu aplomb și antren, elemente inedite, într-un fel, la autor, care ne-a hipnotizat în prozele sale scurte cu trame aproape imobile, asemănătoare prozei rusești, în care timpul pare prins într-o capcană. De data aceasta, cu toate că atmosfera este tot una provincială, pe care o putem asocia unei Tulce, din perioada de sistematizare din jurul anului 1970, și pe care autorul o deconspiră cu zgârcenie, doar într-o secvență care se derulează pe cheiul portului orașului, personajele se mișcă vioi într-o succesiune de tablouri, ca o proiecție de diapozitive. Totul pare simplu, o poveste de dragoste imposibilă, între personajul principal Viorel Popescu, un contabil fără studii, fără ambiție, fără speranțe (doar cu caracter) și Lili-Mercedes, frumoasă (după tipicul rusesc, care domina Tulcea acelor vremuri), coafeză și așa cum îi dă și numele de înțeles, ambițioasă și fără prea mult caracter. Personajele conexe, care populează narațiunea romanului sunt creionate frugal, dar original, portrete interesante a unei societăți comunist provinciale, care se dorea perfectă, dar care în opera lui Valentin Șerbu este complet defectă. Povestea de dragoste se derulează cu suișuri și coborâri, spre final apărând o rază de lumină care să anunțe un final fericit, dar acesta se petrece în aceiași notă de disperare tragică provincială. Inocentul este o carte care poate fi citită în două chei: roman de dragoste sau roman politic. Fiecare după percepția și gustul cititorului.

Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s