„Satirice”, Valentin Șerbu, București, Editura Sport-Turism, 1982

satirice_valentin serbu

   În demersul nostru pentru readucerea scriitorului tulcean Valentin Șerbu în atenția cititorilor, republicăm, în format electronic, volumul „Satirice”.


„Tulcea cultural” vă oferă spre lectură volumul „Satirice”, în format digital, pe care îl puteți citi on-line sau descărcându-l (dowload) pe dispozitul dvs. electronic. Nu este o formulă ideală de lectură, dar este confortabilă și gratuită. În rândurile următoare, o scurtă recenzie a cărții.


Anul 1982 a fost unul bun pentru scriitorul Valentin Șerbu. A reușit să publice două volume: „Tentative”, la editura „Cartea Românească” (subiect al unui articol precedent pe www.tulceacultural.ro)  și „Satirice”, la editura „Sport-Turism, ceea ce pentru epoca respectivă era o adevărată performanță. În condițiile în care cărțile propuse editurilor trebuiau dactilografiate la mașina de scris, trecute prin mai multe filtre ale cenzurii și includerea în planul de publicare al editurii (care putea fi și în 2 sau 3 ani). Și piedicile nu se opreau aici: urma prinderea în planul tipografiei, alocarea de hârtie, realizarea plăcilor tipografice (operațiune ce necesita timp și era și deosebit de costisitoare, motive pentru care tirajul nu putea fi mai mic de câteva mii de exemplare, pentru amortizarea cheltuielilor de tipărire). Cartea s-a vândut cu 9,25 lei, din care, probabil autorul a primit celebrul (și neschimbatul) procent de 10%. Din păcate nu cunoaștem tirajul cărții, care îl bănuim a fi undeva între două și zece mii de exemplare. Indiferent care a fost, pentru zilele noastre a fost un tiraj mare, dar pentru vremurile respective reprezenta un tiraj mic, comparând volumele lui Marin Preda sau Eugen Barbu, care aveau doar la primul tiraj, o sută douăzeci de mii de exemplare, care se epuiza în câteva zile, urmat, de obicei, de alte tiraje. Faptul, însă, că Valentin Șerbu a reușit publicarea a două volume, în 1982, cu un tiraj însumat, de mii de exemplare, ne poate duce calculele la o sumă câștigată din scris, care să-i asigure existența de scriitor full-time pentru aproximativ un an de zile. Probabil. Privitor la conținutul volumului, acesta cuprinde 27 de schițe satirice, în 268 de pagini. Coperta patru, cuprinde o interesantă și succintă prezentare, din păcate nesemnată: „Investigația subtilă în psihologia personajelor, observarea atentă a comportamentului lor și sesizarea târâturilor esențiale care le definesc – iată câteva din mijloacele folosite de V. Șerbu în alcătuirea galeriei sale de portrete. După „Expediția”, ultima sa apariție editorială care s-a bucurat de mare succes de presă și de public, cartea de față pune în lumină – prin comicul de situații, prin umorul său rafinat și subtil, prin arta scrierii – un autor cu virtuți de excepție în literatura satirico-umoristică contemporană.”

Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: