„Tentative”, Valentin Șerbu, București, Editura Cartea Românească, 1982

tentative_valentin serbu_coperta

   În demersul nostru pentru readucerea scriitorului tulcean Valentin Șerbu în atenția cititorilor, republicăm, în format electronic, volumul „Tentative”.


„Tulcea cultural” vă oferă spre lectură volumul „Tentative”, în format digital, pe care îl puteți citi on-line sau descărcându-l (dowload) pe dispozitul dvs. electronic. Nu este o formulă ideală de lectură, dar este confortabilă și gratuită. În rândurile următoare, o scurtă recenzie a cărții.

Am putea spune că odată cu publicarea volumului „Tentative”, scriitorul Valentin Șerbu revine la tematica vieții provinciale și satira tarelor „oamenilor noi” (creați și educați în ideologia politică ceaușistă). Aceasta după publicarea antologiei de nuvele fantastice (unele de-a dreptul science-fiction) „Tărâm necunoscut”, complet diferită privind abordarea tematică. Doar că, în nemernicia noastră, am reușit contraperformanța de a prezenta cărțile publicate de Valentin Șerbu în ordinea inversă anilor, generând, fără să ne dăm seama, o mică confuzie privind șirul publicării. Astfel, „Tentative” (1982) este o continuare a unei adevărate serii de volume „satirice” și „ultra satirice”, așa cum îi plăcea autorului să le numească. Volumul, despre care discutăm, a fost publicat în anul 1982, la editura Uniunii Scriitorilor din Romania, „Cartea Românească” și cuprinde 23 de schițe, cu subtitlul „proză ultrasatirică”.  Din cuprinsul acestora lipsește orice referire la Tulcea, și chiar despre port sau Dunăre, cu toate că „atmosfera” din majoritatea schițelor sale aparține în mod incontestabil orașului nostru. În ultima schiță din volum, „Preocupări”, locuitorii unui bloc întreg îl pândesc pe măcelarul nou angajat, și pun pariuri, când va fi arestat pentru matrapazlâcuri, așa cum se întâmplase și cu lunga listă a predecesorilor săi. Această adevărată vânătoare umană – pasivă cei drept – capătă dimensiuni epice pentru mica comunitate a blocului, mai ales că măcelarul s-a dovedit a fi „semi onest” (în scurt timp, și-a achiziționat un autoturism) și „ne arestabil”, dând peste cap toate valorile existențiale ale comunității blocului B2. Citind un asemenea text nu poți să nu te întrebi cum a fost posibilă publicarea volumului (și chiar a majoritatea cărților lui Valentin Șerbu) într-o epocă în care literatura trebuia să oglindească imaginea „omului nou”, rodul genetic și ideologic al comunismului. Personajele din schițele lui Valentin Șerbu nu sunt altceva decât niște reflecții strâmbe a unor oameni striviți de viața din jurul anului 1980.

Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: