„Tărâm necunoscut”, Valentin Șerbu, București, Editura Eminescu, 1983

coperta-taram-necunoscut-valentin-serbu4_InPixio_InPixio

   În demersul nostru pentru readucerea scriitorului tulcean Valentin Șerbu în atenția cititorilor, republicăm, în format electronic, volumul „Tărâm necunoscut”.


„Tulcea cultural” vă oferă spre lectură volumul „Tărâm necunoscut”, în format digital, pe care îl puteți citi on-line sau descărcându-l (dowload) pe dispozitul dvs. electronic. Nu este o formulă ideală de lectură, dar este confortabilă și gratuită. În rândurile următoare, o scurtă prezentare a cărții.

   Penultimul volum publicat de scriitorul tulcean Valentin Șerbu, cu șapte ani înainte de moartea sa tragică – și în plină putere creatoare -, a fost antologia de nuvele „Tărâm necunoscut”. Din punct de vedere tematic, nuvelele cuprinse în paginile sale sunt complet diferite de schițele din ultimul volum „La iarbă verde” (1985). Dacă ultimele se caracterizează printr-un realism provincial, cu vagi legături tulcene, în „Tărâm necunoscut” cititorul pătrunde într-o lume plină de necunoscute, de un fantastic surprinzător, care țâșnește aproape la fiecare pas, de-a lungul periplului prin Delta Dunării, care este locul desfășurării acțiunii a tuturor textelor cuprinse în paginile sale. Remarcabilă schimbarea de partitură: de la sarcasmul social  a comunismului provincial, la fantastic și mister. În plus, autorul glisează, de-a lungul nuvelelor sale, în timp, ca un adevărat călător temporal, cum ar fi în „Fereastra timpului”, în perioada romană, „Nemuritorii„ , în perioada Renașterii sau în prezentul anilor o mie nouă sute optzeci. Una din cele mai frumoase nuvele este „Nemuritorii”, din care un citat apare pe coperta patru: „Corabia „Crucea Sudului”, dispărută fără urmă în Delta Dunării, ar fi plecat din Veneția în anul 1605 pentru a transporta o cantitate de arme cu destinație necunoscută. Prezența ei a fost semnalată rând pe rând în câteva porturi mediteraneene, apoi în Istanbul, pentru ca, în sfârșit să fie văzută ultima oară la Gurile Dunării. Itinerarul acesta, cercetat cu atenție, a scos la iveală o seamă de aspecte puțin obișnuite în practica navigației. Escalele prea rare, numeroasele abateri de la o cale ce trebuia să fie simplă, îndreptățeau felurile presupuneri, avansau ideea că în afara intențiilor strict negustorești s-au urmărit și alte scopuri anevoie de precizat.” Pentru noi, însă, cea mai reușită nuvelă o reprezintă „Înfrânții”, despre care greu îți dai seama dacă este un text de ficțiune sau o sumă de cronici istorice adunate sub acest titlu. Cititorului i se induce ideea că este vorba despre istoria unui oraș fantomă, construit undeva în mijlocul Deltei Dunării, de către genovezi, undeva prin secolul XIV-XV. Citând niște cronicari imaginari, autorul ne descrie orașul pustiit și pe ultimii supraviețuitori, care sunt un soi de ființe degenerate. Ideea pare inspirată din Homer, care scria  că în apropiere de Istru (denumirea grecească a Dunării) își aveau locuințele „pigmeii cei legendari”, care se aflau într-un continuu război cu stolurile de cocori. „Tărâm necunoscut” este un volum surprinzător pentru cititorii care au citit doar volume ale lui Valentin Șerbu, precum „La iarbă verde” sau „Provinciale”. De data aceasta, cel care se aventurează pe acest tărâm necunoscut, va uita de satiră și sarcasm, pentru a întâlni fantasticul și misterul ascunse în peisajul magic al Deltei Dunării.

Nicolae C. Ariton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: